Matsvinnet (- stoppa det, stoppa det!), flaskvatten och äppelpinnar

Det pratas matsvinn på nyheterna. Igen. Matsvinnet är ofta på tapeten, som ett miljö- och resursproblem. Helt säkert med all rätt.

Men jag blir lika konfunderad varje gång över hur man har räknat. Si och så många kilo, si och så stor andel av den producerade maten.

Hur får man fram dessa uppgifter? Och framför allt, hur bedömer man vad som är normalt svinn (som inte ska räknas som svinn) för varje enskild produkt?

Väger man? Eller låter man folk bedöma själva?

Beroende på vem som gör bedömningen av vad som är svinn, vad är skräp/oätligt och vad som faktiskt ätits så blir ju resultatet väldigt olika.

Ta en purjo. För mig är det självklart att använda hela purjon, utom möjligen delar som är torra och fula; jag skär oftast bort typ yttersta centimetern i toppen och rothåren nertill. Men det finns ju personer som tar det för fullkomligt självklart att inte använda något av den mörkgröna delen.

Eller blomkål. Där försöker jag använda så mycket som möjligt av bladen också (beroende på vad jag lagar, förstås). Men jag tror att de flesta tar bort ”det gröna”. Räknas bladen som svinn eller tas det bort från beräkningarna? Broccoli har jag dock väldigt svårt att begripa när man inte använder stjälken utan bara ”buketterna”. Vilket slöseri! – Men om man köper fryst broccoli, så kan man ju inte välja annat. Räknas det då som svinn från produktionen?

Eller ett äpple. Räknas det som matsvinn när folk lämnar en äppelskrutt? Jag äter periodvis allt utom pinnen.

Hur är det med potatisskal? Morotsskal? Apelsinsskal?

___________________________

En annan aspekt av matsvinnet är det här med att inte slänga matrester. Grejen är ju att det ofta är en så liten liten rest att det liksom inte är lönt att stoppa in den i kylskåpet, för att den aldrig kommer att räcka någon vart utan bara kommer att bli stående tills den måste slängas och burken måste diskas.

Därför känns det smidigare att inte stoppa den i kylen. Men slänga ska man ju inte göra, då ökar svinnet. Alltså måste man ju ta upp resten.

I längden torde det innebära att man blir tjock.

_____________________

Ett relaterat spår är det här med flaskvatten. Flaskvatten ska man inte köpa, det är dåligt för miljön, för att man transportera vatten långt, helt i onödan.

Jovisst. Men transporterna är väl ungefär lika långa om det är läsk i flaskan?

För alltså, ärligt talat, valet står ju inte mellan flaskvatten och kranvatten. Det står mellan flaskvatten och annan dryck i flaska. Flaskvatten köper man när man befinner sig någonstans där man inte kan få fatt i kranvatten men måste ha något att dricka – när man är på resande fot och inte har något med sig. Vatten (i flaska på grund av omständigheterna) är det hälsosamma alternativet, till skillnad från läsk.

Jag tror inte miljön mår våldsamt mycket sämre av att jag i det läget väljer en flaska med vatten än en flaska med läsk. Men jag mår bättre av vattnet.

2 kommentarer

2 pingar

  1. Så sant! Det går att vända och vrida på siffror i all oändlighet. Många siffror verkar så ofantligt stora att det många gånger är svårt att ta dem på allvar. Det här med matsvinn skiljer ju sig så kraftigt från hushåll till hushåll.

    Jag har själv haft samma reflektion som dig när det handlar om att äta upp och bli tjock istället för att slänga maten. Ohälsa leder ju inte direkt till en bättre miljö. Lösningen är att inte köpa och laga för mycket mat redan från början men det är många gånger ett långt steg att kommunicera. Samma sak gäller flaskvatten enligt oss. Precis som du säger så är inte läsk ett bättre alternativ, den har större miljöpåverkan än flaskvatten. Vi på Konsumentföreningen Stockholm har jobbat med flaskvattenfrågan ett tag, mest för att det sänder en signal till konsument även om det inte är den största boven i dramat.

    1. Ja… men det här med att laga lagom mycket mat är en omöjlighet. Vår minsting äter ibland ganska ordentligt – men har många dagar när han äter ytterst lite. Vår stora grabb har dagar när han äter hyfsat normalt, och andra dagar när han håller på att äta oss ur huset. Och det går liksom inte att förutse vilka dagar det kommer att vara på vilket sätt – inte ens om man försöker utgå från vad som är favoritmat och vad som är mindre uppskattat.

      Världen är tyvärr inte så enkel och okomplicerad som man vill.

  1. […] Men blir jag törstig och behöver dricka, så förväntas jag köpa något att dricka. En flaska vatten, eller en läsk. Det vill säga, blir jag törstig så kostar det mig, både i form av pengar och […]

  2. […] Jag har ju skrivit om detta innan, både här och här: att enda anledningen till att jag köper vatten på flaska vid enstaka tillfällen är att jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.