Tillsätt fulbuljong till finbuljongen

Ibland tror jag vissa har missförstått något väldigt grundläggande när det gäller matlagning. Som det här med buljong.

För någon vecka sedan skulle jag laga oxsvanssoppa. Eftersom det inte något jag lagar jätteofta tyckte jag det var en bra idé att snegla lite på något recept. Och i en av de där gratistidningarna man får av de stora livsmedelsaffärskedjorna om man handlar tillräckligt hos dem fanns just ett recept på oxsvanssoppa.

Oxsvanssoppa. Grundprincip: smakrikt kött bryns, grönsaker tillsätts, vatten hälls på, alltsammans får koka en väldans massa timmar.

Alltså: det man gör är i princip att man kokar en prima buljong.

Och i receptet tillsätter de… buljong!

Varför då? Varför i hela fridens namn då?

För övrigt så har jag ganska svårt för en av de andra principer som dyker upp i det här receptet (men som är väldigt vanlig inte bara i ”moderna” recept, utan även i gamla kokböcker): principen om att ta bort grönsakerna ur den goda buljongen/såsen på slutet – och sedan slänga dem! Måhända att de inte är lika vitaminrika som vid kokningens början. Men nån näring innehåller de säkert fortfarande. Och om inte annat så agerar de i alla fall bukfylla. Dessutom är de där halvt sönderkokta grönsakerna ruskigt goda! De r ju snarast en del av konsistensen, en sorts redning. Varför ta bort det som ger både karaktär och mättnad?

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Jag tror att svaret på din första fråga stavas E621, eller som det brukar heta på ”ren svenska”; natriumglutamat. Men jag håller med om att det är ganska onödigt.

      • sanne24 oktober, 2011 kl. 11:43
        Författare
      • Svara

      Fast det blir det ju inte godare av. Möjligen om man tillsätter det till något smaklöst, men inte till en fyllig fleratimmarsbuljong?
      Dessutom vet ju inte receptförfattaren om den buljong jag använder innehåller glutamat eller inte :-)

    • Maria25 oktober, 2011 kl. 14:45
    • Svara

    Fast smaken är ju som baken. Är man uppväxt på pulvermos och köpepizza tycker man inte alltid att hemlagade diton smakar bättre. Samma sak med glutamat gissar jag.

      • sanne25 oktober, 2011 kl. 15:24
        Författare
      • Svara

      Jo, det förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.