Jag serverar mina barn för gammal mat

Eller ja, den är ju inte ”för gammal” som i ”dålig”. Utan bara mat som passerat bäst före-datum. Och det betyder ju inte att den är dålig. Tvärtom är det ju faktiskt så att den normalt ska hålla efter bäst före-datum. Sista förbrukningsdatum är striktare.

Och jag kan inte riktigt med att mat ska slängas fastän den är helt okej. Som när jag befinner mig i affären en halvtimme innan stängningsdags och det ligger vakuumpackad hjortfärs med sista förbrukningsdag den innevarande dagen. (Det blev jättegod köttfärssås.) Eller när jag befinner mig i affären den 24 oktober och det ligger ett stort antal förpackningar med jättefin korv med bäst före-datum den 23 oktober som affären hade missat. (Jag köpte fyra paket och stoppade direkt i frysen därhemma.)

Så länge vi kan äta kött som annars skulle slängas (men som inte är nåt fel på) ser jag ingen anledning att äta vegetariskt för miljöns skull.

Läs även Matfanatism och hela gråskalan och Matsvinnet – stoppa det, stoppa det!

2 kommentarer

1 ping

  1. Visst har du rätt (min kommetar berör också inlägget om matfanatism)! Jag har nyss börjat äta kött med viss urskiljning igen efter 10 år med veggokost (+fisk och skaldjur då)

    Men, en viktig anledning för mig själv att äta ”helvegetariskt” (alltså aldrig äta kött) är själva principen och att åtminstone försöka vara konsekvent, inte minst i andras ögon. Det är helt enkelt lättare att säga ”jag äter inte kött” och få folk att acceptera det, än att säga ”Jag äter bara KRAV-märkt kött, eller vilt, eller [valfri definition på ”bra” kött]”. För då finns alltid risken att folk tänker ”men vad sjutton om hon äter krav-märkt gris kan hon väl äta det här!” Eller som min mormor ”Jag tror det är sån kyckling du kan äta! Det var ett grönt nyckelhål på förpackningen!”

    Dessutom, om man som jag gillar kött, är det alltid en risk att glida från sina principer mer och mer om man äter viss sorts kött men inte en annan. Man gör nåt undantag, sen ännu ett, och så ett till, osv. Jag har dock lyckats avhålla mig från det än så länge :-)

      • sanne1 november, 2011 kl. 17:23
        Författare
      • Svara

      Man kan ju äta vegetariskt av många olika anledningar. Om det bara handlar om miljöaspekten så kan man lika gärna äta kött som annars skulle slängts. Men jag har absolut inga som helst problem att förstå att man kan ha en princip om att inte äta kött och att man då håller sig till dem principen, utan avsteg, eller att man kan vilja hålla på en enkel princip hellre än att behöva förklara sig varje gång och uppfattas som krånglig.

  1. […] Jag handlar ofta mat som har nedsatt pris för att den snart passerar bäst före-datum. Inte minst kött. Jag gör det för att jag tycker det är bättre att maten äts upp än att den slängs. Det är alltså en fråga om resurshushållning, men också respekt för djuren, odlare etc. Men vissa människor invänder och säger att det likafullt är dåligt, att även när jag köper kött som annars skulle slängas en timme senare och bara betalar halva priset så stöttar jag köttindustrin, och att det enda sättet att få tillnågon förändring är att aldrig köpa kött. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.