Extra fin kallpressad jungfrulig

Vi använder en hel del matolja i matlagningen.

I möjligaste mån vill jag ju ha ekologiska varor. Men det innebär ett problem i det här sammanhanget. De ekooljor som finns att tillgå i affärerna är oljor av fin kvalitet. Extra virgin och kallpressade.

Det är ju trevligt och bra. Jag vill ju inte gärna ha kemiskt extraherad olja*.

Men samtidigt så vill jag inte alltid ha olja med påtaglig smak. Olivolja är gott men det finns tillfällen när även jag föredrar en smakfattig olja. Och nej, då är ju knappast kallpressad rapsolja ett alternativ – den är mycket smakstarkare och mer svåranvänd än olivolja.

Så då blir det ”sunkolja” istället, alltså något billigt ickeekologiskt ickekallpressat. Ofta rapsolja.

Helst vill jag ju ha en smakfattig ekoolja. Och den skulle ju gärna vara lite billigare än finoljorna.

Halvbillig osmakande ekomatolja – finns det?

__________________

* ”kemiskt extraherad olja”:

De flesta vegetabiliska oljor utvinns genom att oljan pressas ur fröet, ibland under uppvärmning till cirka 90 grader. Detta innebär en viss risk för bildning av stekytemutagener och PAH.

För vissa oljefröer görs en kompletterande extraktion med lösningsmedel. Det är tillåtet att använda extraktionsbensin (hexan) för utvinning av fett ur oljefröer. Resthalten av lösningsmedel i oljan får vara högst 1 mg/kg (SLV FS 1993:17). Gränsvärdet baseras på en toxikologisk utvärdering av EU:s vetenskapliga råd. Det finns inga krav på att man på förpackningen ska uppge om den innehåller lösningsmedelsextraherad råvara. Däremot ska det uppges om fettet är härdat. Lösningsmedel används i vid behov för att rena råvaran från föroreningar och naturligt förekommande smak- och luktämnen. De enskilda tillverkarna kan ge närmare information.

Från Livsmedelsverket.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Om du hittar en billig ekologisk rapsolja utan smak så tipsa mig! Jag har också bara hittat den där kallpressade lyxvarianten.

    Raps är ju dessutom närodlat så det förslår, men det är väl samma sak som det där med storleken på förpackningarna – ekologiskt nischas som lite lyxigare mat och då kvalar inte 2-litersdunken med sunkolja in.

    1. Jag har för mig att man kan få fatt i Gunnarshögs kravmärkta i åtminstone enliters på en del ställen. Men som sagt var, den är ju ganska smakstark.

      1. … till och med treliters, tydligen! http://www.gunnarshogsgard.se/, gå in på rapsolja.

  2. Läste din fråga på Morot & Annats FB sida…

    Om du vill ha en naturlig, organiskt och ekologiskt odlad produkt så hamnar du på oljor som är också kalkextraherade.

    Om man vill undvika effekterna av höga temperaturer (som det står i ditt inlägg från Livsmedelsverket) så hamnar man då på extrajungfru olivolja som bör inte överstiga 27 grader vid pressning (eller resten av processen)… då får man bästa kvaliteten på oljan (omättade fetter) och dessutom alla nyttiga ämnen som antioxidanter och vitaminer… SAMT smakmolekyler! Det går ihop liksom.

    Raffinerade oljor genomgår i regel en kemisk process för att lösa upp oljorna och sedan upphettning för att dunsta bort kemikalierna… då blir man HELT av med ALLTING förutom fettmolekylerna… tänk på att man väljer inte bästa oljorna för att raffinera dem, så dessa oljor är varken en kvalitetsprodukt eller miljövänliga… oljorna må vara organiska (vegetabiliska), men processen är hård mot miljön… inte riktigt bra.
    Raffinerad = billigt och ingen smak, men… ingen kvailtet

    Så vad göra?
    Olivolja är en olja som (kallpressas) av en FRUKT (till skillnad från fröer eller nötter). Det finns flera tusen olika olivvarianter varav flera hundra sorter odlas och pressas i kommersiell syfte (resterande är mycket små lokala produktioner) och detta innebär att det finns EN HEL UPPSJÖ av OLIKA smaker och karaktärer att välja ifrån. Billigare märken har i regel en obestämd blandning (från stora upptagningsområden) och då är det ett ”problem” med odefinierad smak.

    Jag föreslår att du letar upp en monovarietal extrajungfru olivolja som utvinns från oliver som är milda i smak och inte tar över.
    Hanna hos Morot & Annat har flera olika monovarietal extrajungfru olivoljor (märket Oro del Desierto är KRAV-märkta)… den som är mildast i smak är en Arbequina.

    Är Arbequina fortfarande i överkant så få du leta vidare efter andra ännu mildare varianter… ”tyvärr” är monovarietal olivoljor i regel en kvalitetsprodukt och då kan priset vara högre än det du har tänkt. Större förpackningar kan dock vara en lösning.
    Lycka till (hör av dig om du vill ha mer hjälp)

    1. Tack för svar! Jag ska försöka hålla detta i huvudet nästa gång jag kommer till Morot & annat :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.