Jag såg att Matälskaren gjorde djupdykningar efter palsternacksrecept, och kom att tänka på att jag aldrig lagt ut receptet på palsternackslåda i den här bloggen.
Det är min mormor som ligger bakom det här, men jag vet inte alls om jag gör den likadant som henne längre – jag tror för övrigt det är väldigt länge sedan hon gjorde den senast.
Ja, det ska vara riktig ketchup. Inte chilisås eller nåt annat ”fusk”. Jag är annars ingen stor ketchupkonsument; innan barnen kom var det här mitt största användningsområde för ketchup :-)
Palsternackslåda
Skala en rejäl drös palsternackor. Skär i bitar som är ca 7-8 cm långa och några cm tjocka. (Det brukar bli bra att halvera på längden och klyva i 2-4 bitar.) Koka tills de är mjuka (inte för mjuka). Häll av och låt svalna en kort stund (så att du kan hantera dem med händerna).
Tag ett paket bacon. Klipp av baconskivorna på mitten (så du får ca 10 cm långa bitar). Linda en baconbit runt varje palsternacksbit. Lägg tätt i gratängform. Ev överblivna palsternacksbitar läggs mellan de baconlindade.
Blanda grädde och ketchup (ca 3 dl grädde eller 2 dl grädde och 1 dl mjölk, ca 1 dl ketchup). Häll denna sås över palsternackorna.
Ställ in i ugnen. 225 grader, 25-30 minuter.
Serveras lämpligen på buffé tillsammans med diverse andra smårätter. (Till exempel mormors purjolökslåda.)
Pingback: Sanne skriver » Fläckig och ful och alldeles underbar