Om man försöker minska sin köttkonsumtion finns risken att man istället bara köper fel kött

Ja, vi bör generellt sett äta mindre mängder kött, bland annat för klimatets skull.

Tyvärr fins det en risk att resultatet blir att man istället bara äter fel kött. För om man tänker att man ska äta mindre kött, så är det lätt att tänka att det är dumt att köpa hem stora mängder kött.

Men ska man köpa ”rätt” kött så är det ofta så att man måste köpa ganska mycket på en gång. Ett helt lamm. En halv gris. En låda oxkött. Och man måste köpa när tillfälle ges – när någon slaktar.

Om man nu alltså istället avstår från detta, för att man inte ska köpa=äta så mycket kött, så blir man istället utlämnad åt att köpa det kött som finns att tillgå i affären. Vilket ju i princip aldrig är ”rätt” kött. (Ja, i alla fall inte för oss som inte bor i storstan.)  Kontentan blir alltså att om det sedan i praktiken ändå blir så att man köper en del kött – vilket nog många av oss gör, trots allt – så blir det det sämre köttet, just för att man försökte att inte köpa så mycket kött.

Vad jag menar med ”rätt” kött?

Å, lantrasdjur som fått gå ute och beta på värdefulla naturbetesmarker. Djuren är viktiga att bevara för den genetiska diversitetens skull och för att de är anpassade just till att kunna livnära sig på gräs. Markerna är värdefulla för sin artrikedom. De har betats under lång tid, i de flesta fall just för att de inte är produktiva nog att odla på, och den långa kontinuiteten som betesmark gör dem extra värdefulla. Grässvålen är värdefull som kolsänka. Djuren  har haft det bra. Och lantbruket är viktigt för att det fortsätter producera inhemsk mat, istället för att vi inkränktar på andra länders ytor för våra behov.

Så nu har jag beställt en massa sådant kött. Och ja, det går mycket väl ihop med en ambition om att äta mindre kött.

2 kommentarer

    • Chris Lundberg8 februari, 2013 kl. 18:47
    • Svara

    Men när någon tar till sig insikten om köttets klimat- och miljödålighet och är beredd att ändra sitt beteende så är det väl inte så osannolikt att medvetenheten om vad man istället ska äta kommer på köpet?

    Att köpa kött på det sätt du beskriver har nog svårt att slå igenom utom i mindre grupper och jag undrar hur stora de positiva effekterna är. Bl a ska det köttet ska förvaras i frys. Baljväxter kan lagras jättelänge i torkad form.

    Men jag ser gärna uträkningar på detta!

    Även får och grisar kostar mer utsläpp och resurser.
    Det allra enklaste är att lägga ner köttkonsumtionen helt :-). Jag citerar en framstående amerikansk vegan: ”It was so easy it was ridiculous”.
    /chris

      • sanne10 februari, 2013 kl. 14:28
        Författare
      • Svara

      Ja, visst känns det osannolikt att ”alla” ska komma att köpa hem kött som halv gris eller helt lamm och så vidare. Å andra sidan så är det ju från början så allt kött hanterats; djur kommer ju inte som bara kotletter. Jag är själv uppvuxen med att det är så man köper kött i ”normalfallet”, och jag tror faktiskt inte det är osannolikt att pendeln svänger tillbaka allt mer åt det hållet.

      Det här handlar också om den eviga problematiken med att gynna det bättre alternativet eller helt låta bli och därmed missgynna det bättre, eller hur man ska säga. För att ta en jämförelse från annat område: kläder och textil. Väldigt mycket textilier framställs på dåliga sätt, till exempel med mycket kemikalier vid odling av bomull. Ett sätt att hantera detta är att framställa textilierna på ett bättre sätt, miljömässigt sett. Odla ekologiskt, etc. Ett annat sätt, som på sätt och vis är mer långtgående, är att inte köpa något nytillverkat alls. Det senare är på sätt och vis bättre för miljön. Men om alla som bryr sig om miljön bara handlar begagnat och inget nyproducerat, och alla som skiter i miljön fortsätter att köpa konventionella produkter, så kommer de som odlar ekologiskt att gå i konkurs. På det sättet får vi alltså ingen förbättring i produktionen, utan även i framtiden kommer produktionen att ske på ett miljöfarligt sätt.

      På samma sätt är det med köttet. Om alla som bryr sig om miljön och andra värden kring djurhanteringen blir vegetarianer, och alla de som äter kött fortsätter att köpa ”industrikött”, så finns det ingen marknad för dem med en bättre djurhållning.
      Jag anser att de som har en bra djurhållning, bevarar lantraser, vårdar våra värdefulla naturbetesmarker etc gör ett jätteviktigt jobb. Men de kan inte överleva om ingen köper deras produkter. Alltså anser jag att det är en viktig miljöinsats att köpa detta kött. Samtidigt är ju detta kött dyrare, vilket i sig innebär att kött blir mer av en lyxvara vilket ju leder till att man äter mindre mängder.

      Jag hanterar köttets miljöpåverkan på tre sätt:
      1. Försöker köpa kött som är bättre enligt ovan
      2. Köper kött som säljs till nedsatt pris för att det går ut samma dag och som annars skulle slängas om en stund
      3. Försöker äta mer och mer vegetariskt och jobbar på att vänja barnen vid detta så att det blir en alltmer självkalr del av tillvaron.

      För övrigt, om det går bra för de ”bra” köttproducenterna, så tror jag man på sikt kan få se mer av det köttet även i vanliga affärer, vilket innebär att även de som inte kan köpa ett helt lamm kan få fatt i sådant kött i sin vanliga affär. (Och så är det ju för övrigt redan i större städer; i alla fall finns det att få fatt i i en del affärer.)

      Vad gäller frys så är det en frys också en sak som behövs til en massa annat. Till bär, svamp och inte minst till en massa saker man odlar i en egna trädgården och vil kunna spara över vintern. Om man bor på landet då :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.