Jag blev sugen på pepparkakor häromdagen och tänkte att jag tar väl och köper hem ett paket i affären. Helst villejag ha ekologiska, men det gissade jag (helt korrekt) på att de inte skulle ha. Så då ställde jag mig och tittade på innehållsförteckningen på alla de olika sorter som fanns i affären (det var nog minst fyra sorter). ALLA innehöll palmolja.
Jag påpekade för affären att det inte fanns varken ekologiska eller palmoljefria. De lovade ta hem ekologiska, och några dagar senare hade de kommit och jag köpte.
Det visade sig att även de ekologiska innehåller palmolja.
Jag fick också häromsistens syn på att Coop har änglamarkpepparkaksdeg. Alltså ekologisk färdig pepparkaksdeg. Nu är jag egentligen sådan som av princip och hävd och gammal vana inte köper färdig pepparkaksdeg utan gör egen, men jag tänkte att om det nu fanns ekologisk så kunde man ju faktiskt köpa hem och göra av sådan deg till vår adventsfika, för till dess kommer vi inte hunnit göra ”riktiga” ändå.
När jag idag tittade närmre på änglamarkspepparkaksdegen i affären så visade det sig att den också innehåller palmolja.
Och ja, jag köpte ändå. För att stödja det ekologiska.
Och ja, palmoljan i de ekoligiska varianterna är ”ekologisk”.
Och ja, det är förstås bra att tillverkarna skriver ut att det är palmolja i pepparkakorna. Det har det förmodligen varit i många år, utan att de skrivit ut det.
Men ändå. Jag tycker det känns bedrövligt. Och dessutom är det ju så totalt onödigt. För alltså, ärligt talat, pepparkakor har folk bakat i långeliga tider – helt utan palmolja.
Pingback: Sanne skriver » Fuskpepparkakor: erfarenheter