Idag stekte jag karrékotletter till kvällsmat. Jag köpte ett paket med två karrékotletter med ben till nedsatt pris eftersom det var bäst före-datum idag. 386 gram var det i förpackningen.
Vi är ju numera tre i familjen – en vuxen (jag) och två barn (en tolvåring som mellan varven drabbas av äta hur mycket som helst-vansinne och en åttaåring som mellan varven äter ganska lite).
386 gram kött – om än med ben – känns ganska generöst till oss tre, tycker jag. Jag kunde mycket väl ha kört med samma mängd när vi var fyra i familjen. Då hade jag delat varje kotlett på två. Nu delade jag istället båda kotletterna i tre bitar var, och så fick vi vars två bitar.
Till de stekta kotlettbitarna åt vi även kokt broccoli, stekta champinjoner och egenodlad blå potatis. Alla var nöjda och tyckte det var gott och bra.
Jag funderar ibland över det där med storleken på köttbitarna i affären. Storleken på karrékotletter kan variera ganska mycket. Detsamma gäller andra sorters köttskivor avsedda att stekas. Hur många av dessa olika köttsorter kan man egentligen bestämma storleken på genom styckningsfinlir?
För de köttskivor som säljs i affärer är nästan alltid större än vad en person bör äta om dagen i köttmängd. Och jag tror det påverkar. Jag tror att de allra flesta bara rakt av tänker ”en köttbit per person”. Oavsett om kotletten/biffen/vaddetnuär väger 100, 150, 200 eller 250 gram per styck. Och därmed tror jag att köttkonsumtionen blir större.
Personligen tycker jag ändå att det är de första tuggorna som är godast. Större köttbit än 100 gram behövs absolut inte för smakens skull. Och knappast av något annat skäl heller.
Och om fler åt mindre köttbitar så kunde fler få äta lite kött utan att miljön ska lida av negativa effekter. Och äter man mindre köttmängder så har man råd med bättre kött. Till exempel ekologiskt svenskt naturbeteskött.
Så jag undrar: har de som styckar kött för butiksförsäljning funderat över hur de kan påverka portionsstorleksnormen för kött som portionsstyckas?
2 kommentarer
Hm. Undrar om det inte är så att storleken på portionsbitarna beror på en massa grejer som i sin tur påverkas av en massa annat. Till exempel påverkas kotletters storlek av djurets storlek vid slakttillfället. Som i sin tur kanske påverkas av när det är som mest gynnsamt att skicka djuret till slakt osv. Utan att betänka den slutliga produkten, portionsbitarna. Men det är bara som jag spekulerar, förstås.
Författare
Ja, det var det jag försökte fånga med meningen ”Hur många av dessa olika köttsorter kan man egentligen bestämma storleken på genom styckningsfinlir?”. För jag vet ju inte hur mycket av det som beror på djurets form, storlek och sånt, hur pass mycket påverkansmöjlighet det finns hos den som styckar, liksom. Hade jag med säkerhet vetat att det bara handlade om vad den so styckade vill så hade jag inte alls uttryckt mig så vagt och reflekterande och funderande :-D
Men min gissning är att det finns visst spelutrymme och att det för många styckningsdetaljer skulle vara fullt möjligt att satsa på mindre portionsbitar :-)