Livsmedelsverket har tittat på klimatpåverkan från mjölkförpackningar. De har jämfört paket av ”takåsmodell med skruvkork” med ”tegelstensförpackningar”.
Det är ju ganska självklart vad resultatet av det blir.
Men jag tycker det är ganska ointressant. Jag vill veta vad skillnaden är mellan takåsmodell UTAN skruvkork (alltså den modell som använts för Skånemejeriers mjölk sedan tidigt åttiotal, tror jag, och som i alla fall fortfarande används till den ekologiska mjölken) och tegelstensmodellen (som Arla fortsatt att använda).
För takåsmodellen är lättare att öppna och lättare att hälla med. Och, framför allt, så går den att återförsluta. Och då håller mjölken bättre och slipper smaka kylskåp.
Men visst, än har jag bara läst pressmeddelandet. Kanske finns den här informationen i själva rapporten? För det kan väl knappast vara så att Livsmedelsverket inte vet att det finns andra aktörer på mjölkmarknaden än Arla?