Vi var som sagt iväg och campade på Öland ungefär en vecka under semestern. Klassisk campingsemester: Tält, liggunderlag, sovsäckar och spritkök. Så som jag är uppvuxen med. Inget kylskåp (bara en enkel kylväska och inga kylklampar).
Under de förutsättningarna gäller delvis andra principer än annars. Riktigt smör på mackorna (för det håller längre och smälter inte lika fort) – och ganska rikligt, så att man hinner göra av med det innan det blivit dåligt. Mer korv och charkprodukter (som man ju annars ska försöka undvika) – för poängen med den sortens produkter är ju att de faktiskt håller lite bättre. Vi tillät oss till och med vår allra första engångsgrill (vilken märklig pryl!). Och visst, man ska undvika plastprylar, men när man inte ens har stolar och bord, och all utrustning ska transporteras runt, både i bilen och fram och tillbaka till diskrummet på campingen, och hanteras på diverse rastplatser och så vidare, så är det ganska smidigt med kåsor, muggar och tallrikar i plast. Å andra sidan lever man ganska resurssnålt: det är långt till vatten och toa, och man får stoppa i pengar för att få varmvatten i duschen. (Men numera verkar alla campingplatser ha fri tvål på toa – det upplever jag ändå som en drastisk – och bra – förändring.)
Konserver är ju också en sådan sak som passar bra i campingsammanhang, med god hållbarhet och tålighet etc. Men konservburkar lät vi faktiskt bli. När vi lagade grönsaksgryta med kokosmjölk köpte vi på tetra.
Och barnen började bygga egna tält och världar av kottar, stenar, pinnar och blad.