Förra helgen ringde en av fyraåringens kompisar och ville leka, och så blev det bestämt att han skulle komma hit. Vilket innebar att han skulle vara här över lunch.
Jag insåg, lite tacksamt, att jag planerat alldeles helt jättenormal mat. Jag hade fått fatt i en Bosarpskyckling och skulle stoppa den ena halvan av den i ugnen. Tacksamheten kom sig av att jag av erfarenhet vet att många ungar som kommer hit och leker mest sitter och petar i maten vi serverar. Även när jag tycker jag lagar ganska normal mat – det är alltså inte ens frågan om lisgrytor ;-) Jag får känslan av att en del ungar liksom bara är vana att äta köttbullar, korv och pannkakor.
Men vanlig enkel kyckling, stekt i ugnen, med kokt potatis, sås och morötter – det är väl liksom så vanligt och genomsnittligt det kan bli?
Ungen åt några ytterst små bitar av kycklingen och inget av potatisen. Resten av hans portion fick vi slänga.
Jag kunde lika gärna gjort nåt med linser, bönor och kikärtor. Det skulle ju i alla fall ha bonusen att barn träffar på sånt de inte annars ens sett.
2 kommentarer
Men att de petar i maten behöver ju inte betyda att det inte serveras hemma. Vi har bosarpskycling ibland, och det är ganska slumpmässigt huruvida Edith äter av det eller inte (samma med de flesta maträtter utom pasta med ketchup…). Ibland äter hon med god aptit, ibland petar hon bara i det. Spelar ingen större roll vad det är eller om hon ätit det massor med gånger förut.
Var säkert lika mycket osäkerheten av att han åt borta/inte hemma. Men jag minns också era kompisar en gång i tiden, de åt inte heller vad som bjöds – åt ni när ni vara borta hos dem?