I mammas receptsamling (och därmed även i min, eftersom jag förstås skrivit av hennes recept – och receptet kommer säkert ett par generationer längre tillbaka ifrån) heter kakorna ”Bruna bröd”. Fast hos andra människor heter de – har jag lärt mig numera – oftast sirapskakor eller kolakakor. Kola gillar jag inte, så det namnet är ologiskt för mig. Och det är ärligt talat inte väldigt mycket sirap i dem (i vårt recept, där det i grundutförande är 175-200 g smör, så är det ”1 msk (ev mer)” av sirap, men jag brukar numera ta 4 msk).
Nå. Ny ugn. Då måste man baka lite kakor, baraföratt.
Idag har jag därför bakat en halv sats av mammas bruna bröd fast med lite torkad ingefära i. Och sedan gjorde jag en variation som gjorde mer skäl för namnet:
- 100 g smör
- 3/4 dl kokossocker
- 2 msk mörk sirap
- ½ tsk bikarbonat
- ½ dl kakao
- knappt 2 dl vetemjöl
- Kör i matberedaren. Dela degen i två delar, rulla i två längder, lägg på bakplåtspapper på plåt, platta till. 200 gr 10 minuter. Skär direkt när de kommer ut ur ugnen, låt svalna på plåten.