Den förkylda treåringen önskade köttbullar. I affären fanns fläskfärs bäst före imorgon och med nedsatt pris.
Fram till för några år sedan gjorde jag inte köttbullar. Det är jobbigt och kladdigt. Men jag har insett att det är ganska kyl också ifall man experimenterar. Och barnen uppskattar att mamma gör köttbullar.
Hemkommen med två 500-gramspaket färs (ska man göra så kan man lika gärna göra många och frysa in) bestämde jag mig för att detta skulle bli fyra olika satser med varsin smaksättning; tre till mig och den fjärde till åttaåringen.
I min första blev det dragon, vitlök, dijonsenap, havregryn, mjölk och förstås salt.
Sedan kom jag att tänka på resten av currysillen som stod kvar i kylen – fast utan någon sill kvar. Tja, kan man använda löksillsresten till mat så kan man väl använda currysillsgucket? Och om ansjovis ofta är smaksättnng i köttsaker, så kan man väl använda sillsmakande spad? Sagt och gjort. Förutom currysillsgeggan (curry, gurkmeja, honung, vatten, äpple, purjo och creme fraiche) hade jag i salt, hackad rödlök, ströbröd och mjölk i dessa köttbullar. Ja, och så färs förstås.
I tredje omgången tog jag resten av rödlöken, lite röd currypasta samt mjölk och ströbröd.
Åttaåringen körde med ströbröd, mjölk, timjan, herbes de provence och vitpeppar.
Enligt treåringen var de sista de enda som gick att äta. Jag håller med om att de var väldigt goda. Men näst godast var currysillsbullarna.
Uppdatering 2012-05-08: Receptet finns nu även publicerat på Rädda maten nu! Matrecept på rester.