Att plåtkonservburkarns plastbeklädda insida innehåller miljö- och hälsofarligt bisfenol har jag känt till ganska länge. Men Svenska Dagbladets experiment har ändå fått mig att tänka mer på det. Även om jag redan innan kände tveksamhet inför konservburkar och försökte undvika dem, så anstränger jag mig ännu mer nu. Jag grunnar på hur jag ska göra med makrill i tomatsås som jag bara sett i metallförpackningar.
Men framför allt har jag i större utsträckning än innan börjat fundera över var bisfenolet mer kan finnas. Ställen som kan tyckas självklara men som jag förbisett. Som tuber av metall. Sådana med kaviar, tomatpuré och riven pepparrot. Är de också klädda med bisfenolhaltig epoxiplast på insidan? Om så är fallet så borde de sannolikt läcka ännu effektivare än vanliga burkar, för tuben håller man ju på och klämmer på och knycklar ihop allt eftersom innehållet tar slut. Det känns i så fall inte så himla bra, med tanke på hur mycket kaviar vi äter i den här familjen… Tomatpuré finns i alla fall att köpa i glasburk istället (även om den brukar ha nackdelen att mögla efter några få dagar; kan man frysa tomatpuré?)
Glasburkar, ja. De anses vara ett bra alternativ när man ska undvika plåtburkar. Men locken till glasburkarna är gjort av metall, och på insidan sitter en kraftig plasthinna. Vad innehåller den? Bisfenol? Eller andra otrevliga saker? Visst, för det mesta är väl insidan av locket i dessa burkar inte i kontakt med maten, så läckaget borde bli mindre, men ändå… (Jag vill knappt tänka på att vi brukar värma locken på svagast möjliga värme i ugnen innan vi sätter på dem när vi har gjort egen sylt och saft. Jag har antagit att det är OK, eftersom jag är upplärd med det, men det kanske är helt vansinnigt? Behöver nog veta innan syltochsaftsäsongen drar igång.)
Och det verkar svårt att få klara svar. Därför vänder jag mig nu direkt till alla som tillverkar metalltuber och till alla som tillverkar matprodukter som paketeras i metalltuber:
Finns det någon plastlining eller liknande på insidan? Vad består den i så fall av? Innehåller den några kända miljögifter, till exempel bisfenoler? Eller något annat som anses tveksamt? Jag vill ha svar på detta även om halterna är godkända, ligger under gränsvärdena och så vidare: det är inte det jag undrar, jag vill veta om det över huvud taget finns.
Och till alla som tillverkar glasburkar med metallock och alla som tillverkar matprodukter som paketeras i glasburkar med metallock:
Vad består plasten på insidan av locket av? Innehåller den några kända miljögifter, till exempel bisfenoler? Eller något annat som anses tveksamt? Jag vill ha svar på detta även om halterna är godkända, ligger under gränsvärdena och så vidare: det är inte det jag undrar, jag vill veta om det över huvud taget finns.
Jag vill veta. Jag vill veta om jag måste försöka få min snartfyraåring (och mig själv) att låta bli den älskade kaviaren.
7 kommentarer
6 pingar
Hoppa till kommentarformuläret
Det här är så läskigt att jag knappt vågar tänka på det…
Författare
Det är nog många som hanterar det just genom att inte tänka på det…
Jo, och det är ju lättare att stoppa huvudet i sanden… än att börja fundera på allt otäckt. Det blir rätt jobbigt att leva.
Öppnade en burk makrill i tomatsås som stått i skåpet ett tag, tror att det var någon billigare variant, och den burken var inte klädd med något alls, det var bara metall.
Har du sprättat upp en kaviartub och kollat den? Jag har en som är snart slut, återkommer med info :)
Har du ställt frågan direkt till matproducenterna?
Jag ringde Livsmedelsverket och frågade vad som brukar vara i locken till glasburkar. Dom svarade både att jag skulle fråga producenterna och att det inte är bisfenol A i vanliga burklock.
Dom sa att det bara var barnmatsburkar som haft det.
Jobbigt att det inte går att få något svar utan att fråga alla.
Kanske har kemikalieinspektionen bättre koll.
Ju fler som frågar desto bättre.
Författare
Japp, jag har skickat frågan till Ica, Abba och Coop. Mer om det kan du läsa i http://sanneskriver.se/2012/06/15/det-har-med-kommunikation-ar-svart-coop-och-bisfenolen/ Jag har tänkt att jag skulle fortsätta ligga på, men jag har inte hunnit eller orkat.
Vad gäller konservburkar så finns det ju både sådana som har bisfenol i ”liningen” och sådana som inte har det, så jag antog att det kan vara olika även med kaviartuberna och glasburkslocken.
Jättebra att du också frågar! Som sagt var, ju fler desto bättre.
Öppnade precis min ekologiska majonäs på tub och ser en guldaktig beläggning på insidan. Den är tunn och går lätt att skrapa av mej jag är väldigt misstänksam. Någon som har en aning om vad det kan va?
Hej!
Jag läste ditt inlägg med stort intresse. Tack för det. Du undrar om tomatpuré går att förvara utan att den möglar. Jag brukar göra som så, att jag häller ett mycket tunt lager olja på, oliv- eller rapsolja, vilket du föredrar. Då håller sig purén fin länge.
Allt gott /Ingvald
[…] jag hade skrivit mitt inlägg med funderingar om kaviartuber, plåtlock till glasburkar och bisfenol, så skickade jag mejl till tre företag. Nånstans ska man ju börja, liksom. Och då tänkte jag […]
[…] frågade ju Abba, Coop och Ica om innehållet av BPA (bisfenol A) i metalltuber och glasburkars lock. Resultatet i form av svar var magert: Coop svarade förvirrat, Ica skulle återkomma (har de inte […]
[…] som väntar på nåt gott… får till slut svar. Ica har svarat angående min fråga om bisfenol i kaviartuber och lock till glasburkar: Här kommer svar från vår leverantör av Kaviar och […]
[…] äter mindre kaviar nu. Både jag och fyraåringen. Jag köper inte hem i förväg på samma sätt som innan. Jag […]
[…] Kaviaren har ju problemet med bisfenol-lining, och av det skälet försöker jag äta mindre kaviar (men det går inte jättebra…). I övrigt köper jag KRAV-märkt kaviar när jag får fatt i, och ännu fler sorter är numera MSC-märkta. […]
[…] Den som väntar på nåt gott… får till slut svar. Ica har svarat angående min fråga om bisfenol i kaviartuber och lock till glasburkar: […]