För att försöka hålla en lång historia kort så testade jag för en vecka sedan ett annat pepparkaksrecept än det jag brukar använda. Här finns det pepparkaksrecept jag testade. (Jag gjorde en halv sats, och övriga parametrar gjorde jag enligt gammal vana: 250 grader i ugnen, 3 min gräddningstid, smörsmord plåt, och får av kakorna från plåten så fort jag plockat ut dem ur ugnen.)
Nå. Jag ska ha adventsfika imorgon. Jag behöver ha någon vegansk kaka också för ev vegangäster. Jag bestämde mig för att utgå från ovanstående deg, som jag tyckte om, men göra den vegansk. På rapsolja. Och så har jag tidigare, med gott resultat, gjort småkakor med kakao och cayenne.
Sagt och gjort :-)
Så här gjorde jag:
0,75 dl mörk sirap
0,75 dl mörkt muscovadosocker
0,5 dl socker
1 dl rapsolja
0,75 dl vatten
3 msk kakao
2 kryddmått cayennepeppar
0,5 msk bikarbonat
Ca 325 g vetemjöl
1 krm salt
Gör så här.
Lägg sirap, socker, muscovadosocker, rapsolja, kakao och cayenne i en kastrull och värm upp så att allt löser sig till en jämn smet. Ta av från plattan och rör ner vattnet. Ställ sedan åt sidan och låt svalna lite till. Blanda under tiden bikarbonat och mjöl och rör ner det i den avsvalnande smeten. Låt degen vila i kylen i några timmar.
Sätt ugnen på 200°c.
Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
Låt kakorna svalna på plåten.
Jag har bara gjort två plåtar ikväll, så jag har deg kvar.
Degen var fantastiskt trevlig att arbeta med!
Bakningen funkade bra.
Smakmässigt hade det nog varit godare med lite mer kakao.