Svar från Livsmedelsverket

Jag skickade min undran om proteinbehov hos barn till Livsmedelsverket, och jag fick snabbt svar:

Hej Sanne!

Eftersom det alltid är helheten som gäller är det omöjligt att ge ett exakt svar på din fråga om hur mycket kött en 3-åring eller 8-åring behöver, för det beror på vad de äter i övrigt. Men det går till och med att helt ta bort köttet och ändå få till en bra helhet. Proteinet är inget problem, utan det som kan vara svårt att få tillräckligt av utan kött är framför allt järn. Du kan läsa om vegetarisk mat för barn på följande länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/

Hälsningar

Jag skickade omgående svar:

Hej och tack för svar!

Spontant har jag svårt att tro att järn skulle bli ett stort problem i mina barns kosthållning. De äter med glädje frukt och grönsaker (om än inte alla sorter), och det serveras en hel del fullkornsprodukter härhemma (som de äter). Dessutom är blodkorv en stor favorit :-) Och som sagt var så har vi ju inte tänkt bli vegetarianer, bara minska köttätandet.

Men du menar alltså att vi skulle kunna ta bort köttet helt, och ändå inte riskera att barnen fick proteinbrist – trots att de vägrar äta linser, bönor, kikärter och nötter? Det tycker jag låter väldigt konstigt.

Och visst, jag förstår att det är omöjligt att ge ett exakt svar. Det förväntar jag mig inte. Men någon sorts ungefärliga rekommendationer måste det väl ändå gå att ge? Hur mycket kött tycker ni att en normal unge under normala omständigheter vid dessa åldrar borde äta per dygn, om de i övrigt äter enligt rekommendationen? Med tanke på hur många olika rekommendationer ni verkar ha, av alla de slag, så tycks det mig som att det borde vara ”grundkurs”? ;-)

/Sanne

Sedan väntade jag. Och väntade. Och tyckte det var märkligt att det inte kom något svar nu, när det gått så fort första varvet. Och sedan insåg jag att det var en noreply-adress. Så, nu får jag väl göra likadanat igen och skicka länken till det här blogginlägget till SLV :-)

One response to “Svar från Livsmedelsverket

  1. Pingback: Sanne skriver » Livsmedelsverket har svarat igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *